Friday, 7 June 2013

Asrama isn't bad thing

Assalamualaikum!

Weh sekejap gila rasa masa berlalu ? Cuti dah nak habis . Alaa , sedihnyaa dah nak balik asrama lah idaknya kan ? Ugh . Haihh , ni lah susahnya . Bila dah duduk asrama  , tang cuti dah habis tu mulalah merengek dekat ibu ayah cakap taknak balik . kuikuikui . ibu ngan ayah pun dah lali dah malas nak pikir apalah budak ni ,sebab bila cakap macam tu , ''hmm hmm , dah duduk asrama nak buat mcm mana kan''

Tapi bila dah setahun duduk asrama gwa dah okay sikit . Sedih tu memang ada . Malas nak balik pun ada Tapi , when we get used to it , everything gonna be alright . Ecewahh pandai pulak hengkau berkata-kata pulak kan ? Balik nanti nak nangis gak . cihh.

Eveyone should give a try to stay in the boarding school i guess . why so ? because you guys can experience so many wonderful things ! wahh semangat aku speaking tauu . Hmm , kalau korang nak tahu , cabaran duduk asrama ni memang tak nafikan memang sangatlahh , sangatlahh . haihh taktahu nak cakap macam mana . haa , diam jelah . Tapi korang kena kuat . Actuallly , kalau korang duduk dekat asrama pun akan menjadikan korang lebih kuat , pandai berdikari (alah common dah kan) , lebih tabah gila, lebih lebih lagi kalau korang duduk jauh gila macam haku ni haa tercampak kat penang nun kat utagha sana tauuu . ugh sedihhh gila kita. hahaa dah kenapa banyak ayat gila kan? Mereng.

Aku dah puas menangis tahun lepas . Aku dah puas sedih , aku dah puas rasa macam-macam . Semuanya sebab duduk asrama . Baru 2 tahun kan duduk ? Macam-macam pulaklah aku rasa. tu belum 5 tahun mau naik gila . Hmm , but guess what ? Pernah dengarkan 'Kadangkala Allah datangkan kita hujan petir . Puas kita mencari mana hilang nya Matahari . Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi'



Aku bersyukur! Sebab hape? Segala susah payah yang aku hadapi tahun lepas tu , tersembunyi hikmah yang besar buat aku .  (betul kata BAI hekhekhek). Alhamdulillah alhamdulillah . Duduk asrama jadikan aku kuat nak hadapi hidup sendiri . Hidup asrama jadikan aku lebih bersyukur . Duduk asrama matangkan aku dalam aspek kehidupan aku . Duduk asrama buat aku lebih mengenali diri aku sebagai muslimah . Duduk asrama jadikan aku pandai berjimat . catu itu catu ini , sebab apa ? Duit yang parents bagi bukannya cukup setiap bulan sebab kena bayar bnyak benda lagi lagi aku spm tahun ni . lagilah haru aku ikat perut tau tak . Puasa sunatt  pun rajin gila tau. hihihi . Dan yang paling penting duduk asrama menyebabkan aku terpisah jauh dengan family aku yang membuatkan aku lebih menghargai apa itu ikatan kekeluargaan . That's the most beautiful thing i ever discovered when i'm in boarding school . Ya Allah , thank you for your beautiful yet great plans for my life. Aku nak perbaiki diri aku ni . Doakan aku . I'm trying the best i could . in shaa Allah .


I'm telling you guys , asrama life isn't a bad thing cause you'll get to experience many beautiful moments as long as you be patient and just go with flow . You are way far with your family but you always got your friends who can be with you in happy or sad times . Why? Because when you're in boarding school , everyone just same like you . bear that in your mind .

Thanks for reading :)