Saturday, 17 August 2013

Semangat yang Hilang

Assalamualaikum .
17 haribulan 2013.

Pantasnya masa berlalu .

Sedar tak sedar cuti kita bakal habis . Bermakna masa kehidupan normal kita akan mula macam biasa . 
Ahh , malas . itu yang ada bermain dalam otak aku , bila fikir cuti bakal habis . 

Asrama menanti . Trial bakal menjemput . Dan SPM menghitung hari untuk menjelma menemui aku . 
Namun aku seolah tak peduli . Masih kaku dan menunggu bila semangat itu akan muncul . Entah bila . Aku sendiri tak pasti . Seolah tak gentar padahal ilmu di dada masih cetek dan masih tak cukup untuk berjuang di medan perang SPM .

Takut . Siapa tak ? Tapi aku pun sendiri tak megerti mengapa aku masih belum berganjak melakukan sesuatu yang membolehkan aku menang dan meraih kejayaan tersebut . Semangat tiada . Sedangkan sokongan dan peluang ada didepan mata sahaja . kenapa?

Perasaan yang sukar untuk diterjemahkan buat masa ini . Sulit . biarlah aku dan Dia yang mengetahui . Hanya mampu berdoa yang terbaik saja buat masa ini .

Doakan aku juga .







Wednesday, 14 August 2013

Kisah raya Aku.

Assalamualaikum ,

Selamat Hari Rayaaaaaaaa . waaa , aku tau aku tau . Aku ada cakap kat entri lepas nak share pasal raya aku so hari ni mood nak berceghita kat blog ada yeayyy . Alhamdulillah , tadi pun aku dah study kejap so malam ni aku online jap semata nak hupdate wa punya blog .

Hari selasa petang tu aku dah gerak balik kampung . Alhamdulillah bila ayah bagitahu nak raya kat perak , tak jadi kat pahang . Bukan apa , makcik gwa sensorang kat sana takde sape family belah ibu aku balik sana masa first raya , harapkan kitorang jelah balik first syawal tu sebab yang lain semua rumah dekat-dekat so raya kat rumah memasing dulu baru petang raya tu balik kampung . kitorang gerak petang tu dengan eksaitednya . Hoho .




Dalam kereta lagi dah eksaitednya nak balik kampung. Tak sampai kampung lagi wa dengan kakak sama adik wa dah camwhoreee dalam kereta haa . Kereta sebelah pun ada usha pelik tapi aku dulik ape . Hahaaa aku buat sukati aku la asal aku puas . 

Bila sampai kampung tu aku rasa sebak gila . haa , nampak tak mula nak buat cerita sedih dia dah . Haha . Lamanya aku tak jenguk rumah kampung tu . banyak sangat yang lain nak bandingkan dengan dulu . Terlalu banyak yang aku pun tak mampu nak ceritakan . Tapi apa yang paling rasa lain , suasana . Ye , suasana yang sangat lain bila atok dengan opah aku dah meninggal ( Al-Fatihah) .

Okay kita kembali ke mood asal apa ni oii mood raya mestilah kena ceria . Haha . So , macam biasa kerja aku dengan kakak macam tahun-tahun yang sebelumnya tolong ibu masak rendang , kuah kacang , lontong ,  rebus nasi impit and blablabla . Banyak keje oi! Ahaaa tapi tahun ni special woi sebab aku gigih gila dengan kakak aku nak pakai inai so kitorang petik inai kat rumah jiran arwah opah aku ni pastu menggiling . Wa cakap sama lu , giling woiii . Hahaa . Sampai tido lewatlah semata nak menggiling . tak caya ? Nah bukak insta aku tengok sambil tu follow sekali yeahh . mashehhh hihi .

So , part yang pagi raya ? 
Aku tak rajin dah nak taip nahh tengoklah layanlah gambar aku dengan kekezen gangster yang bak kata ube nih . Sila rerajinkan diri korang scroll lah ye kangkawan . Maaplah aku letak gambo gambo nie semua tak ikut turutan . Main pakat redah je letak . Hee .

kakak , gwa sama budak bajet retis nama dia ube . lol hahaa

yeayy opah nak bagi duit ghayee



aku pun taktau apa motip ube menari tengah jalan xD


ni kakak wa sama ancik wa .


Mereka ♥







Girls power yeahhhh 







kami dan anak-anak buah, love ya!









apabila kami dapat duit raya... apalagi woi begambo laa

dah kenapa?



kami lah ultraman tiga , dyna dan cosmos *gelak evil


jemput makan semua






ini baru ada 3 family tu pun ada yang tak begamboo

Can stop loving them :)

Part best bila malam tu kitorang semua main mercun serius wa cakap macam dah perang . Dia bila kat kampung bila raya je memang dah macam suasana perang bila mercun bunyik sana sini tak kira kat mana-mana jelah korang duduk mesti dengar . Aku pun took part bakar mercun bola dengan ketupat . Sila kagum sekarang! Hahaaa hengat aku pompuan tak reti main mercun gak ke? Tapi aku bakar mercun tu pastu aku main baling je kat memana sebab takut meletup kat tangan punyalah cuak . hahahahaaaa .

 Penutup first raya , aahaaaa sambut birthday Am . Bertuah punya budak harijadi time ghaye cisss . So ibu beriya nak beli kek so masa beraya tu sempat gak ah pujuk ayah singgah jap kat pekan tanjung beli kek . Kononnya nak surprise lah kan . heh sepraise lah sangatttt . Memang best lagi lagi bila ancik amik samangkuk tepung pastu baling kat am pastu semua kena marah dengan makyah sebab main tepung dalam rumah! hahahahaaha .

Bedey boy kena serang dengan tepung wkwkwkw
Papepun raya aku tetap meriah tiap-tiap tahun . Cuma yelah kadang-kadang aku rindu masa arwah opah ngan arwah atok ada lagi . Terlalu rindu . Rumah dekat kampung aku tu hold to many wonderful yet beautiful memories which i would definitely cherished for the rest of my life . Come to think of it , aku membesar kat sana dengan kezen-kezen aku . memang rapat macam beradik dah sebab masa aku kekecik bila cuti akhir tahun selalu tinggal kampung teman opah ngan atok . When I was a kid lah dengan kezen aku . tapi bila memasing dah besar , ada yang masuk asrama , masuk u , kahwin . everything has changed . Jarang dah lepak kampung sesama , jarang sangat . Nak tunggu raya lah baru boleh kumpul . part paling best masa aku kecik lagi time beraya mesti jalan ramai-ramai dengan kezen-kezen sampaikan kitoghang konker jalan tu . Hahaaa . Ya Allah , how i miss that moment so much (maaplah ayat nak jiwang je kan) memang takkan dapat rasa lagi dah sebab masing masing dah besauu panjang haa :D

Inilah kisah raya aku tahun nie..



Thanks for reading and Selamat Hari Raya!